Blagovijest

Blagdan, 25. ožujka

Blagovijest dolazi baš u vrijeme korizme i sama ta činjenica ima duboko značenje - Ona znaci radost zbog začeća djeteta, ali znaci i žalost zbog muke koja ga čeka, no opet, znaci radost zbog Uskrsnuća kojim je to dijete, čovjek i Bog, kasnije pobijedilo smrt i kojim je nas sve spasilo. Žalost i radost u isto vrijeme - radosni praznik u vrijeme korizme! Upravo to i nama govori, nama osobno - život nije hod po cvijeću - pun je tuge, ali i radosti, padova i ali i podizanja, no Kristova pobjeda na križu je i naša pobjeda - ona briše sve tuge i sve poraze, radošću gledanja Boga licem u lice sa svetima. Blagovijest je poruka sigurne pobijede za one koji muku života prihvate na način kako je Krist prihvatio svoju muku, za one kojima tuge života nemaju nikakvo značenje pred radošću Uskrsnuća na vječni život i - vrijedno je reci baš u ovo vrijeme kada se u Crkvi podjeljuje krizma - to je poruka za one koji ustrajavaju u življenju te poruke, kojima Isusov život i sakramenti Crkve nisu tek nešto što se "mora čuti i dobiti, pa završiti posao" već snaga, moć i jamstvo bez čega se pobjeda ne postiže, a bez čega se lako zaluta - i to je ono što se čuva cijeli život kao najveća dragocjenost, ničim zaslužena - od Boga darovana. Hoćemo li baciti taj dar, hoćemo li ga izgubiti zaturivši ga u neki pretinac, dok u isto vrijeme sebe obmanjujemo da ga još imamo i koristimo, zavisi samo od nas. Velika je to odgovornost.

Blagovijest je i Marijin blagdan. Vjera je dar Božji, pa se i mi često zajedno sa Marijom, koja nam pokazuje kako treba slijediti Krista, začudimo kakav bi to pozdrav bio, kakav bi to poziv bio, kojim i nas zajedno sa Marijom Bog pozdravlja i poziva. "Zdravo milosti puna!" odzvanjalo je u skromnoj galilejskoj kućici, i od te milosti i mi sami primismo preobilno Marijinim prihvaćanjem Božje volje u VJERI, ali i našim osobnim prihvaćanjem i shvaćanjem poziva i pozdrava. I mi smo prihvaćanjem Krista, prihvaćanjem vjere milošću napunjeni, jer je milost ono što nam je ponuđeno. I mi se, zajedno sa Marijom možemo zvati blaženima, jer i nama "velika djela učini Svevišnji!" kako pjeva Marija, a za njom i svi kršćani vjekovima do danas. Blaženi smo, jer Bog sve to učini u naše vrijeme - mi vidjesmo i čusmo očima i ušima Crkve sve te događaje. Proroci iščekivaše i ne dočekaše. Blaženi smo jer Bog dade svog Sina baš za nas - baš za mene i tebe. Božja ljubav nije ljubav prema masi stvorenja, to je ljubav prema pojedincima, prema svakom konkretnom stvorenju. Bog prvo ljubi tebe i mene, pa nas onda ljubi sve zajedno. Tko ima srca odbiti toliku i takvu ljubav?

Blagovijest je i nagovještaj silaska Duha Svetog na Mariju i nagovještaj začeća Spasitelja - ali i na sve nas silazi Duh Sveti po svetoj Krizmi. I mi po Krizmi postajemo Marija koja treba da odgoji čedo vjere, da ga rodi i prati cijeli život u stopu. Marija nam pokazuje kako to učiniti. Pokazuje nam kako je to lako djelo i kako je teško ali prije svega koliko je to slavno, korisno i hvale vrijedno djelo. Pokazuje nam kako nam se je za vjeru žrtvovati i pokazuje nam kako ce veličanstvena nagrada biti.

Vrijeme korizme je vrijeme preispitivanja našeg kršćanskog života. Vrijeme iznošenja iz ladice svih sredstava spasenja koje smo možda nepažnjom zaboravili, vrijeme preusmjeravanja naših koraka na stazu sa koje smo, možda, i pomalo skrenuli, a koja je Put i Istina i Život - Sam Krist. Blagovijesti su Alfa - početak, u vremenu kada se sjećamo muke Gospodnje i očekujemo Uskrsnuće i Spasenje - sa Kristom, po Kristu i u Kristu. Iskoristimo to vrijeme!