Sprovod župnika - mučenika don Josipa Braenovića

ika.hr

IKA V - 44267/9

16.09.2001

SPROVOD ŽUPNIKA - MUČENIKA

Na misi je sudjelovalo više od 40 svećenika, te mnoštvo vjernika koji su došli iskazati poštovanje don Josipu Braenoviću (1902-1942), župniku tog podbiokovskog mjesta.

Župa (Biokovska), 15. 9. 2001.

Sprovod zupnikaNadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić predvodio je 15. rujna 2001. godine misno slavlje u Župi Biokovskoj.

Na misi je sudjelovalo više od 40 svećenika, te mnoštvo vjernika koji su došli iskazati poštovanje don Josipu Braenoviću (1902-1942), župniku tog biokovskog mjesta. Taj vrijedni svećenik nastradao je kao žrtva četničkih pokolja. Naime, njega je, prema riječima očevidaca, talijanska vojska predala četnicima koji su ga zaklali. Kasnije su njegovo tijelo župljani kradom odnijeli i sahranili, a tek sad, zalaganjem don Ivana Turića, sadašnjeg župnika, održan je sprovod i posmrtni ostaci don Josipa Braenovića položeni su u Kapelicu ljubavi podignutu na mjesnom groblju upravo za ovu prigodu.

Nadbiskup Barišić je u svojoj propovijedi rekao da se na don Josipu obistinila ona evanđeoska: "Evo šaljem vas kao janjce među vukove." On je bio kao janje koje su zaklali ljudi-vuci, daleko gori i opasniji od vukova. Oni su bili ljudi bez vjere, a bezvjerci lako postaju zvijeri. Nadbiskup je zato istaknuo kako je teško živjeti bez vjere i umrijeti bez ljubavi. Ova komemoracija je znak da je pokojni don Josip ostao u sjećanju svojih župljana premda mu nije bilo suđeno umrijeti u ozračju ljubavi, ali je ipak putokaz kako ostati vjeran Gospodinu vrednotama evanđelja.

Nadbiskup Barišić je rekao i to da ova komemoracija nije okupljanje iz prosvjeda, nije zazivanje mržnje i netrpeljivosti prema ikomu, već je to slavlje za život i primjer i današnjih svećenika i svih vjernika.

Po završetku slavlja bila je i prigoda za bratski susret kojega je velikodušno pripremio župnik župe sv. Ivana Krstitelja don Ivan Turić.